Longziekten

De afdeling Longziekten van het LUMC heeft tot doel alle geïnteresseerden (van student tot arts-assistent in opleiding tot longarts) mee te nemen in de vele aspecten van de Longziekten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een persoonlijk en concreet leerplan en worden zij begeleid door een of meerdere van onze enthousiaste collega’s.

De opleiding tot longarts bestaat uit een vooropleiding interne geneeskunde van 20 maanden en een vervolgopleiding longziekten van 52 maanden. Verplichte stages in de vooropleiding zijn cardiologie en intensive-care. De vervolgopleiding vindt plaats in het LUMC of het Hagaziekenhuis, waarbij er een uitwisseling tussen beide ziekenhuizen is van 12 maanden. In de OOR Leiden is er een bestuurlijke samenwerking met het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL).

Vaste stageonderdelen in de eerste helft van de vervolgopleiding  zijn de zaalstage, klinische fysiologie (longfunctie, slaapapneu en longrevalidatie), algemene poli, intercollegiale consulten, peri-operatieve longzorg en thoracale oncologie (blokleren). Het doen van verrichtingen op de behandelkamer leer je gedurende de gehele vervolgopleiding (lijnleren). In de laatste helft van de vervolgopleiding is er ruimte voor differentiatie en verdieping. In het LUMC worden er verdiepingsstages aangeboden op het gebied van interstitiële longaandoeningen, thoracale oncologie en endobronchiale technieken. In het Haga ziekenhuis is er de mogelijkheid tot verdieping op het gebied van pulmonale infectieziekten (waaronder cystic fibrosis), obstructieve longziekten en ernstig astma en non-invasieve beademing (NIV).

Naast je medisch inhoudelijke ontwikkeling zul je als AIOS ook andere competenties aanleren, denk aan medisch leiderschap, het geven van onderwijs, doelmatigheid, ouderenzorg, palliatieve zorg en interprofessioneel leren. Omdat palliatieve zorg steeds meer aandacht heeft, krijgt dit een prominente plaats in de eerste fase van de vervolgopleiding (basis) en met name in de laatste jaren (verdieping). Je krijgt als AIOS de ruimte om je in één of meerdere van deze competenties verder te bekwamen. Gedurende de vervolgopleiding en met name tijdens de verdiepingsstages wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd en geaccommodeerd.


Opleidingen

Binnen longziekten zijn er verschillende opleidingen mogelijk.