Jaap de Graeff Lezing Oktober 2024

Professor Adam Gordon zal de 32ste Jaap de Graeff lezing geven getiteld "Are we all geriatricians now? Should we be?". Professor Gordon ontvangt hierbij op voorstel van de afdeling Ouderengeneeskunde de Jaap de Graeff ere-penning.

Professor Gordon  is de 32ste spreker die deze lezing komt geven op Dinsdag 8 oktober 12:30 Collegezalen van het LUMC.

Over de Jaap de Graeff lezingen

Deze werden ingesteld in 2014 door de toenmalige opleider Professor Hans de Fijter, internist-nefroloog,  na het instellen van de Hoofdafdeling Interne Geneeskunde van het LUMC. In deze afdeling kwamen de subafdelingen Nefrologie, Trombose en Homeostase, Endocrinologie en Stofwisselingsziekten, Ouderengeneeskunde en Acute geneeskunde weer samen na jaren als zelfstandige afdelingen gefunctioneerd te hebben. Deze brede basisafdeling verdiende een breed nascholingsplan om elke internist aan bed te kunnen houden. Als onderdeel van dit nascholingsprogramma  werd onder andere deze lezingcyclus opgestart voor internisten maar zeker ook artsen in opleiding, medisch studenten en andere geïnteresseerden. De lezingen zijn vrij toegankelijk.

Waarom de Jaap de Graeff lezing?

Jaap de Graeff (1921-1994) was van 1966 tot 1981 voorzitter van de afdeling Interne Geneeskunde en van het opleidingsprogramma voor interne geneeskunde in de regio Leiden. In de voetsporen van Mulder en Querido speelde hij een belangrijke rol bij de implementatie van de verschillende subspecialismen binnen de afdeling Interne Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Onderbroken door de oorlog behaalde hij zijn artsendiploma (Leiden, 1950) en begon zijn opleiding in de Interne Geneeskunde onder leiding van professor Jacob Mulder. Vervolgens trad hij toe tot de afdeling Endocrinologie onder leiding van professor Andries Querido, waar hij zijn doctoraat behaalde (1955) met het proefschrift getiteld “Enkele aspecten van de water- en zoutbalans bij essentiële hypertensie”. Hierna initieerde hij  een onderzoeksgroep over “nierziekten en elektrolytstoornissen”, wat in 1959 resulteerde in een aparte afdeling Nefrologie. Na een jaar bij het Massachusetts General Hospital in Boston te hebben doorgebracht, in de groep van Alex Leaf, werd hij benoemd tot docent (1960). In 1966 werd de eerste niertransplantatie in Nederland uitgevoerd in Leiden, onder gezamenlijke leiding van Jaap de Graeff en de chirurg professor Maarten Vink.

Jaap de Graeff had een sterke visie op de noodzaak van gelijktijdige vooruitgang in zowel patiëntenzorg als onderwijs, in nauwe samenwerking met wetenschappelijk onderzoek.

Deze lezingen ter ere van Jaap de Graeff dagen gevestigde clinici/wetenschappers uit om wetenschappelijke prestaties te vertalen naar de actuele perspectieven van de klinische Interne Geneeskunde en het daarbij toegankelijk te maken voor student, arts-assistent en specialist binnen en buiten het eigen subspecialisme van de Interne Geneeskunde.