Aandachtsgebieden Longziekten

Speerpunten van de afdeling Longziekten LUMC

Longoncologie

Het LUMC heeft thoracale oncologie als een van de speerpunten en is centrum voor zeldzame mutaties (expertisecentrum doelgerichte behandeling bij zeldzame mutaties). Er wordt intensief samengewerkt met het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis in Amsterdam. Longchirurgie en cardiothoracale chirurgie worden in het LUMC op het hoogste niveau bedreven evenals thoracale radiotherapie. Er aan diverse trials deelgenomen dan wel geïnitieerd. Er is een moleculair tumor board (MTB) in het LUMC, als ook een participatie in de MTB van het AVL. Intensieve samenwerking op oncologisch vlak vindt plaats met de OOR partner (HagaZiekenhuis).

 

De afdeling Longziekten van het LUMC heeft tevens interstitiële longziekten (ILD) als speerpunt. De longafdeling van het LUMC is per 2019 behandelcentrum ILD. Partners in de regio zijn het Erasmus Medisch Centrum (expertisecentrum ILD), Haaglanden Medisch Centrum (behandelcentrum ILD), HagaZiekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis . Er vindt intern intensieve samenwerking plaats met de afdeling Reumatologie (auto-immuungemedieerde ILD) en is er een wekelijks ILD MDO met onze regionale partners (HMC, Groene Hart ZH) en maandelijks met het expertisecentrum ILD (Erasmus MC). De research focus ligt op Farma-initiated trials (IIP, sarcoïdose, vasculitis) en investigator-initiated trials (CTD-ILD).

 

Alpha-1-antitrypsine deficiëntie (AATD)

Binnen onze afdeling bestaat een expertise op het gebied van AATD welke uniek is in Nederland. De zorg voor AATD patiënten wordt geleverd door een multidisciplinair team (longziekten, MDL en thoraxchirurg) dat zich toelegt op zowel klinische zorg als wetenschappelijk onderzoek. AIOS kunnen leren om AATD en haar verschillende fenotypes te onderscheiden, het ziektemechanisme te begrijpen en de specifieke behandelingen welke voor AATD en ernstig emfyseem beschikbaar zijn toe te passen. Er wordt nauw samengewerkt met het PulmoScienceLab voor fundamenteel onderzoek naar de pathofysiologie van AATD en emfyseem in het algemeen. In 2024 is het LUMC aangesloten als vaste partner tijdens het wekelijks Longfalen MDO Zuid-West Nederland. Voor de AIOS is ook participatie bij verschillende lopende klinische trials en cohortonderzoeken een mogelijkheid, waarin de meest relevante behandelingen als augmentatietherapie en ook zeer nieuwe technieken als silencing RNA en base editing worden onderzocht.

 

Pulmonale interventies

De afdeling Longziekten van het LUMC heeft een lange historie in endobronchiale verrichtingen (ontwikkeling en duiding van de endo-echografie van de luchtwegen, (EBUS/EUS-B en reguliere EUS)). De verdiepingsstage pulmonale interventies richt zich met name op EBUS/EUS-B (reguliere EUS), waarbij ook ruimte en aandacht is voor overige technieken zoals de medische thoracoscopie, starre scopie en het verrichten van cryobiopten (zowel perifeer als EBUS-cryo). Gezien de nauwe betrokkenheid bij ILD en thoracale oncologische ziektebeelden zal deze verdiepingsstage gecombineerd worden met deels een ILD en/of thoracale oncologie stage.