Interne geneeskunde

Interne Geneeskunde: Allergologie & klinische immunologie, vasculaire geneeskunde, endocrinologie, klinische farmacologie, nefrologie en infectieziekten zijn de verschillende aandachtsgebieden van internisten. Al deze internisten met verschillende differentiaties hebben één ding gemeen: ze kozen voor een deelspecialisatie maar nooit zonder oog te verliezen voor de brede basiskennis van de interne geneeskunde. De combinatie van generalistische (brede) basiskennis en de eigen unieke expertise maakt de internist tot een medisch specialist is die de juiste zorg op de juiste plek kan bieden.

Daarnaast bezitten internisten kennis over bijvoorbeeld hart, longen en darmen, waardoor verwijzing naar andere specialismen alleen plaats hoeft te vinden als dit echt nodig is. De internist is daarmee een cruciale schakel in het ziekenhuis en fungeert daarnaast als brug tussen de eerste en tweede lijn. In de samenwerking met de huisarts zijn ze hét aanspreekpunt voor ouderen en chronisch zieke patiënten.

De opleiding tot Internist in de Onderwijs en Opleidingsregio Leiden (OOR Leiden) wordt gevormd door een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de omliggende ziekenhuizen Alrijne, Groene Hart, Haga Ziekenhuis en HMC+.

De opleiding bestaat uit 2-3 jaar Algemene Interne Geneeskunde in 1 van de omliggende ziekenhuizen en 1-2 jaar in het LUMC. Erna volgen 2 jaar binnen een aandachtsgebied van de Interne Geneeskunde. Dit zal vooral in het LUMC plaatsvinden maar bijna alle differentiaties hebben tegenwoordig een perifere stage in een van de omliggende ziekenhuizen. Tijdens je differentiatie doe je nog 20% dienst/activiteiten voor de algemene Interne Geneeskunde conform het landelijke opleidingsplan Interne Geneeskunde.